Sinulla on vanha linkki Leuku 2014 - VAIHDA LEUKUUN 2017 - anna osoitteeksi www.leuku.fi tai vain leuku.fi

Warning: Missing argument 6 for tee_header(), called in D:\inetpub\wwwroot\kuvaohje\kuvaohje_2014.php on line 53 and defined in D:\inetpub\wwwroot\a_functions\func_header.php on line 18
   



 
  KUVARUUTU              
  VÄRIT RGB CMYK      
  RESOLUUTIO             
  TIEDOSTO JPG TIF
  TERÄVÖITYS             
  PHOTOSHOP APUA     




Siristä silmiäsi niin paljon
että et lainkaan erota kuvan
viivarasteria. Jos sitten et
erota keskellä olevia neliöitä
on monitorisi värien osalta
kunnossa.

 

Pidä huolta kuvaruudustasi


Kuvaa klikkamalla saat erillisen selainikkunan ruudun täydeltä näitä
kuvia. Maksimoi ikkuna niin näet kuinka herkkä näyttösi on eri katselukulmille.

Yksinkertaiset ruudun säätämisen ohjeet

Kuviamme tulisi katsoa oikein kalibroidulla näytöllä. Useimmilla graafisen ja reproalan amattilaisilla on käytössään kalibroitu järjestelmä, jolla he ovat tottuneet arvioimaan kuvia. Siinä tapauksessa ei pidä sotkeutua tämän sivun ohjeisiin.

Suosittelemme - samoin kuin Adobe - kuvaruudun säätämistä gamma -arvoon 2.2 - myös Macintoshissa.

1.

Säädä työpisteesi valaistus vakioksi. Valaistuksessa ei saa päivän mittaan tapahtua sellaisia muutoksia, että monitori tuntuu vuorotellen liian kirkkaalta tai himmeältä Työpisteen tulee olla hyvin valaistu ja ympäristön neutraali. Sijoita monitori aina niin ettei näkökentässä edessä tai peilautuvana takana ole ikkunaa. Kuvankäsittelystä saa vain päänsärkyä ja kelvottomia kuvia jos silmät ja aivot joutuvat ympäristön sijasta balansoitumaan kuvaruutuun ja joka kuvaan erikseen.

2.

Säädä monitorisi värilämpötilasäätö arvoon 6500° Kelviniä. Säätö löytyy lähes kaikista uudemmista monitoreista, mutta usein hankalan valikkosirkuksen jälkeen. 6500 ° on oikea arvo jos työpisteesi valaistus on tavanomainen loisteputkivalaistus tai graafissessa teollisuudessa käytettävä standardi 5000 °.

Evoluutio on tuottanut ihmiselle näköaistiin ja tajunnan tilanteeseen jossa keltainen aurinko paistaa siniseltä taivaalta. Monitorilla oleva kuva edustaa varjossa tarkkailtavaa hedelmää ja ympäristön valaistus selkään paahtavaa aurinkoa. Mieliala, havainnon tarkkuus ja työssä jaksaminen ovat tällöin parhaimmilaan.

3.

Seuraavaksi säädä monitorin "Gain" eli 'kontrasti' -säätö maksimille - 100% . Se ei "oikeasti" ole mikään kontrasti vaan valoisuussäädin. Maksimiarvosta poiketaan vain hyvin hämärissä työolosuhteissa, esimerkiksi valokuvastudiossa tai tv-tarkkaamossa.

Uusilla litteillä halpisnäytöillä saattaa joskus olla tarpeen säätää valoisa pää eli kontrasti hieman alemmaksi kuin 100% jottaa valoihin saadaan ylipäätään savyjä.

Useissa läppäreissä ja iMac:eissä ei ole muuta säätöä kuin taustavalon säätö - usein jokin aurinkosymboli. Säädä se maksimille. Jos koneessa on valaistuksen tunnistava ruudun himmennys kytke se ehdottomasti pois pelistä.

4.

Sitten haet - "scrollaat" - alla olevan gamma.gif -kuvan kokonaan ruudulle. Tai avaat kuvan eri ikkunaan. Voit tallettaa tämän gamma.gif -kuvan järjestelmääsi sellaiseen vakiopaikkaan, josta sen aina tarvittaessa helposti löydät.

Tämä kuva ei toimi kaikilta osin oikein iPad -laitteilla


5.


Seuraavaksi säädät monitorin 'brigthness eli kirkkaus' -säädintä - se on "oikeasti" monitorin kuvan tumman  pään säätö. Valitettavasti monista nykylaitteista puuttuu tämä säätö kokonaan. Silloin järkevintä olisi käyttää kalibrointilaitetta. Urheilumieliselle ja hyvähermoiselle on kirkkauden säätöön PC:ssä tarjolla näytönohjaimem säätöpaneeli ja MAC:issä ohjelmallinen ruutukalibrointi.

Käytä saatöä siten, että ylläolevan gamma.gif -kuvan B-P sarakkeen 0,4% -shakkiruutu katoaa mutta 0,8% erottuu.

Jos siis molemmissa pystyissä pikkupalkeissa erottuu ruutukuvia on monitorisi liian kirkas ja jos kummassakaan ei erotu ruutuja on monitorisi liian tummaksi säädetty. Samaa säätöä voi tarkkailla vasemmanpuoleisen Black-Point palkiston alimpien portaiden tasaisuudesta.

Jos näyttösi ja/tai näytönohjaimesi säätömahdollisuudet sallivat, voit tarvittaessa käyttää gamma.gif -kuvaa myös värien säätöön. Katso kuvaa aika kaukaa ja siristä silmiäsi, kunkin palkiston vasemman puolen rasteroimattoman ja oikean puolen rasteroidun palkin tulee sulautua niin, ettei niissä näy mitään eroa, ei värissä eikä tummmuudessa.

Jos käytät Applen omaa kalibrointia tai vanhaa Adobe-Gamma -säädintä monitorin profilointiin, on tämä gamma.gif kuva paljon parempi referenssi kuin Adoben tai Applen omat onnettomat värirasterit. Sinisen värin säätö on miltei arpomista ilman tällaista hyvää referenssikuvaa.

6.

Teippaa monitorin säädöt kiinni niin, että et itse, eikä varsinkaan kukaan satunnainen käyttäjä pääse vahingossakaan säätelemään monitoria.

Kaikissa seuraavissa työvaiheissa pitää ohittaa käyetettävän ohjelman pyyntö säätää monitorin kirkautta.

7.

Seuraava on vuorossa monitorin profiilin valmistaminen. Siihen on seuraavia vaihtoehtoja:

Paras ja oinoa hyvä vaihtoehto - Mittalaitteet. Yksityiseen käyttöön mittalaite on ylimitoitettu hankina - kimppaostos tai lainaus. Uusi monitori kannataa mitata uudelleen noin kuukauden kuluttua mutta nykyaikaislla litteillä näytöillä tuntuu kerran vuodessa aivan riittävältä mittausväliltä.

Macintoshin OS-X -käyttöjärjestelmän oma monitorin kalibrointiosuus on paljon parempi kuin Adobe Gamma, jota ei OS-X:ään ole edes saatavilla. Käytä siis Macin maa Color Sync kalibrointia ja gamma.gif.kuvaa. Ohita myös Macissä ohjeiden kohta jossa pyydetään monitorin fyysistä saatöä, jos se on jo tehty yllä kuvatulla gamma.gif kuvaa hyödyntävällä metodilla. Varoitus: OS-X kalibrointi ei ole lasten leikkiä - saat helposti aivan kelvottoman profiiilin. Älä siis vahingossakaan talleta koneen oletusprofiilin nimellä.

Windows PC -koneessa vaihtoehdot ovat vähissä. Adoge Gamma sovellusta ei enää CS2 ja CS3 ohjemissa toimiteta - eikä Adobe Gamma enää ole käyttötavaltaan eikä ominaisuuksiltaa kovin sopiva uusille näytöille.

Jos käytössäsi on PC ja Photoshop, käynnistä Adobe gamma ja säädä arvot ohjeen mukaan paikoilleen. Ohita kuitenkin jo tehty monitorin fyysinen säätäminen, jonka olet jo tehnyt edellä gamma.gif -kuvan kanssa.

Jos koneessasi on
adobe gamma se
löytyy Control
Panelista













8.

Käyttöjärjestelmä huolehtii nyt edellä tehdystä monitoriprofiilista (esim. 2008 heinäkuu.icc) ja sitä ei saa yrittää laittaa mihinkään sovellukseen tai kuvaan. Photoshopissa täytyy Color Settings olla ainakin Working Spaces RGB: -kohdassa alla olevan kuvan mukaisesti Adobe RGB (1998). Kuvat tuotetaan painotyössä ja muussakin originaalityössä miltei poikkeuksetta AdobeRGB -profiiliin ja nettisivujen tuotannossa kuvat lopuksi tuotetaan aina sRGB profiiliin. Värinhallinnasta enemmän Leukun Photoshop -ohjeissa.