Sinulla on vanha linkki Leuku 2014 - VAIHDA LEUKUUN 2017 - anna osoitteeksi www.leuku.fi tai vain leuku.fi

Warning: Missing argument 6 for tee_header(), called in D:\inetpub\wwwroot\kuvaohje\kuvaohje_2014.php on line 53 and defined in D:\inetpub\wwwroot\a_functions\func_header.php on line 18
   



 
  KUVARUUTU              
  VÄRIT RGB CMYK      
  RESOLUUTIO             
  TIEDOSTO JPG TIF
  TERÄVÖITYS             
  PHOTOSHOP APUA     

Resoluutio

Leukun kuvat on skannattu 4000 tai 5500 dpi filmiscannereilla tai kuvattu laadukkaalla digikameralla. Kuvatiedostot ovat suoraan painamisessa yleisesti käytetyssä 300 dpi tulostusresoluutiossa noin A5 koossa.

300 dpi vaatimus on urbaani legenda ajalta jolloin skannerit olivat analogisia ja filmit valotettiin rummulla. Todellisuudessa kuvat ovat 240 dpi resoluutiolla miltei idettisiä ja 200 dpi resoluutiollakin vain harvat kuvat ovat sellaisia, että resoluution vähentämisen edes tarkkasilmäinen asiantuntija huomaisi.

Jos kuvasta kuitenkin tarvitaan esimerkiksi julistekoon tiedostoa huippulaadulla painettavaksi, suosittelemme kuvan uudelleen skannausta suuremmalla resoluutiolla.

Useimmista kuvista on Leukun arkistossa valmiiksi huippulaadulla scannatut
60 MB tiedostot.

Myös uudelleen skannaus tai interpolointi isompaan resoluutioon hoituu parhaimmillaan samana päivänä Leukun tai kuvaajan toimesta.

Interpolointi

Hyvälaatuisena kuvia voi suurentaa A4 -kokoon. Aikakausilehtilaadulla suurennos kestää hyvin 200% eli koko aukeman kokoisen kuvan. Päivälehtilaadulla kuvan voi suurentaa koko isolle lehden sivulle.

Nykyään yleistynyt painopinnan valmistus ilman filmiä tuottaa hyvää jälkeä pienemmällä resoluutiolla kuin vanha filmi/pelti kombinaatio. Hajarasterin eli stokastisen rasterin käyttö pienentää resoluutiovaatimusta vielä entisestään.

 

Yllä olevassa esimerkissä lasketaan leukukuvasta aikausilehteen isoa koko aukeaman kuvaa.

Kuvan laadun kannalta on tärkeää, että skaalaaminen tehdään Photoshopissa uudelleenlaskettamalla, Resample. Photoshop 7.0 Bicupic -asetus, Photoshop CS 8.0 -versiossa suurennettaessa Bicupic Smooter ja pienennettäessä Bicupic Sharper.

Mahdollinen tarvittava terävöitys tulee tehdä aina vasta interpoloinnin jälkeen.

Kuvia ei saisi skaalata julkaisuohjelmassa.

Suurentaminen tai pienentäminen InDesign, Quark, PageMaker, Freehand ym. ohjelmissa vain suurentaa tai pienentää pikseleitä, eli muuttaa kuvan resoluutiota. Silloin ei suoriteta kuvaa usein selvästi parantavaa uudelleenlaskentaa eli interpolointia.