2017
   


LEUKU INFO AND HELP
YHTEYDET
LEUKU OY INFO


LEUKU OHJEITA - HELP


KUVARUUTU
VÄRIT RGB CMYK
RESOLUUTIO
TERÄVÖITYS
PHOTOSHOP APUA


Mode RGB - CMYK ?Kuvamme on tuotettu skannerin tai digikameran tuottamassa erittäin laajassa - paljon AdobeRGB:tä laajemmassa ProPhotoRGB tilassa tai vastavasssa RGB -väriavaruudessa josta ne on viety laajaan AdobeRGB -työtilaan (Working Space) . Tällaisena ne ovat suoraan käytettävissä laadukkaaseen tulostukseen ja CMYK "värierotteluun".Kullakin painolla ja painotekniikalla on omat optimaaliset CMYK -asetuksensa. Kuvia painettaviksi toimitettaessa tulisi pääsääntöisesti jättää RGB-CMYK -muunnos 'repron' tehtäväksi. Jos painotyö suoritetaan laatutietoisessa kirjapainossa kuten voidaan hyvin pitkälle luottaa, että kuvien laatu painettuna muistuttaa sävyiltään kalibroitua kuvaruutua esikatselutilassa.Älä koskaan muuta kuvaa CMYK -tilaan ellet aivan varmasti tiedä mitä
teet, miksi teet ja millä RGB ja CMYK asetuksilla työskentelet.Suosittelemme, että käytät painon profiilien puuttuessa Photoshopin värihallinnan oletusasetuksena Europe Prepress Defaults. CMYK Euroscale Coated v2 -versiosta on jo paljon painojen hyviä kokemuksia. Tämä v2 on erittäin hyvä värierottelun oletusarvo laadukkaaseen painotyöhön - varsinkin luontokuvien sinisten ja vihreiden toistumisen osalta.Vuonna 2017 Adobe käyttää nimitystä Europe Prepress 3Adoben uusien CS2 ja CS3 versioiden mukana lanseeraamar CoatedFOGRA27.icc CoatedFOGRA39.icc UncoatedFOGRA29.icc WebCoatedFOGRA28.icc ovat vieläkin parempia mutta niiden käyttö voi kummastuttaa hitaasti muuttauvaa painomaailmaa.


Kuva kannattaa avata Photoshopiin ja katsoa sitä oikeilla painon asetuksilla CMYK -preview tilassa - Wiew Proof Colors - pikanäppäys Ctrl-Y ja Macissä vastaavasti Omppu-Y.


  RGB -tilan vaihtaminen sRGB, ColorMatch tai muuhun suppeaan väriavaruuteen vaikuttaa erittäin paljon syntyvän CMYK - erottelun laatuun. Vain ja ainoastaan nettisivuille ja muihin kuvaruutuesityksiin kuvat on syytä konvertoida sRGB värimaailmaan.Älä koskaan työkentele äläkä muuta kuvaa käytetyn monitorin RGB -tilaan - voit kyllä esikatsella myös Monitor RGB -tilassa jolloin AbobeRGB:n mahdollinen ruudulla näkymätän osuus tulee hallittavammaksi.