if (location.href == \"http://www.leukuimages.com/\") location.href=\"http://www.leuku.fi/index.php?start&joulu\"; if (location.href == \"http://www.leukuimages.com/info/kalibrointidata.htm/\") location.href=\"http://www.leuku.fi/index.php?kuvank_ruutuk\"; ";

 

Pidä huolta kuvaruudustasi

 

 

 

Kuvaa klikkamalla saat erillisen salainikkunan ruudun täyteltä näitä
kuvia. Maksimoi ikkuna niin näet kuinka herkkä näyttösi on eri katselukulmille.

Yksinkertaiset ruudun säätämisen ohjeet

Kuviamme tulisi katsoa oikein kalibroidulla näytöllä. Useimmilla graafisen ja reproalan amattilaisilla on käytössään kalibroitu järjestelmä, jolla he ovat tottuneet arvioimaan kuvia. Siinä tapauksessa ei pidä sotkeutua tämän sivun ohjeisiin.

Suosittelemme - samoin kuin Adobe - kuvaruudun säätämistä gamma -arvoon 2.2 - myös Macintoshissa.

1.


Säädä työpisteesi valaistus vakioksi. Valaistuksessa ei saa päivän mittaan tapahtua sellaisia muutoksia, että monitori tuntuu vuorotellen liian kirkkaalta tai himmeältä Työpisteen tulee olla hyvin valaistu ja ympäristön neutraali. Kuvankäsittelystä saa vain päänsärkyä ja kelvottomia kuvia jos silmät ja aivot joutuvat ympäristön sijasta balansoitumaan kuvaruutuun ja joka kuvaan erikseen.

2.

Säädä monitorisi värilämpötilasäätö arvoon 6500° Kelviniä. Säätö löytyy lähes kaikista uudemmista monitoreista, mutta usein hankalan valikkosirkuksen jälkeen. 6500 ° on oikea arvo jos työpisteesi valaistus on tavanomainen loisteputkivalaistus tai graafissessa teollisuudessa käytettävä standardi 5000 °.

Vain siinä tapauksessa että työpisteesi on ainostaan halogeeni- tai hehkulamppujen 2800° - 3200 ° kelvin valossa on oikein säätää monitori lämpimään 5000 ° kelviniä asetukseen - näin on usein esimerkiksi valokuvastudioissa ja tv-tarkaamoissa joihin ei pääse päivänvaloa koskaan.

3.

Seuraavaksi säädä monitorin "Gain" eli "kontrasti" -säätö maksimille - 100% . Se ei "oikeasti" ole mikään kontrasti vaan valoisuussäädin. Maksimiarvosta poiketaan vain hyvin hämärissä työolosuhteissa, esimerkiksi tv-tarkkaamossa.

Uusilla litteillä TFT-näytöillä saattaa joskus olla tarpeen säätää valoisa pää eli kontrasti hieman alemmaksi kuin 100% jottaa valoihin saadaan ylipäätään savyjä.

4.

Sitten haet - "scrollaat" - alla olevan gamma.gif -kuvan kokonaan ruudulle. Tai avaat kuvan eri ikkunaan. Voit tallettaa tämän gamma.gif -kuvan järjestelmääsi sellaiseen vakiopaikkaan, josta sen aina tarvittaessa helposti löydät.

5.


Seuraavaksi säädät monitorin "brigthness eli kirkkaus" -säädintä - se on "oikeasti" monitorin kuvan tumman  pään säätö - siten, että ylläolevan gamma.gif -kuvan B-P sarakkeen 0,4% -shakkiruutu katoaa mutta 0,8% erottuu.

Jos siis molemmissa pystyissä pikkupalkeissa erottuu ruutukuvia on monitorisi liian kirkas ja jos kummassakaan ei erotu ruutuja on monitorisi liian tummaksi säädetty. Samaa säätöä voi tarkkailla vasemmanpuoleisen Black-Point palkiston alimpien portaiden tasaisuudesta.

Jos näyttösi ja/tai näytönohjaimesi säätömahdollisuudet sallivat, voit tarvittaessa käyttää gamma.gif -kuvaa myös värien säätöön. Katso kuvaa aika kaukaa ja siristä silmiäsi, kunkin palkiston vasemman puolen rasteroimattoman ja oikean puolen rasteroidun palkin tulee sulautua niin, ettei niissä näy mitään eroa, ei värissä eikä tummmuudessa.

Jos käytät Adobe-Gamma -säädintä monitorin profilointiin, on tämä gamma.gif kuva paljon parempi referenssi kuin Adoben oma onneton kolmen värirasterin järjestelmä. Adobe-Gammalla sinisen värin säätö on miltei arpomista ilman tällaista hyvää referenssikuvaa.

6.

Teippaa monitorin säädöt kiinni niin, että et  itse, eikä varsinkaan kukaan satunnainen käyttäjä pääse vahingossakaan säätelemään monitoria. Jos olet kiinnostunut gamma.gif -kuvan tarinasta, avaa www.aim-dtp.net. Löydät noilta sivuilta todella paljon arvokasta kalibrointitietoa ja linkkejä.

7.

Jos käytössäsi on PC ja Photoshop, käynnistä Adobe gamma ja säädä arvot ohjeen mukaan paikoilleen. Ohita kuitenkin jo tehty monitorin fyysinen säätäminen, jonka olet jo tehnyt edellä gamma.gif -kuvan kanssa.

Adobe Gamma -ohjelma piiloutuu uusissa Adoben tuotteissa järjestelmän Control Panel -osaan.

Macintoshin OS-X -käyttöjärjestelmän oma monitorin kalibrointiosuus on paljon parempi kuin Adobe Gamma - käytä siis Macin maa Color Sync kalibroitnia ja gamma.gif.kuvaa. Ohita myös Macissä ohjeiden kohta jossa pyydetään monitorin fyysistä saatöä, jos se on jo tehty yllä kuvatulla gamma.gif kuvaa hyödyntävällä metodilla.

8.

Photoshopissa täytyy Color Settings olla ainakin Workin Spaces RGB -kohdassa alla olevan kuvan mukaisesti.

Photoshop 6 ja 7 versiot käyttävät Gray -asetuksena Dot Gain 15%, se tuottaa kovin toisenlaiset K -arvot Info -ikkunaan kuin aikaisemmat versiot. Jos olet tottunut käyttämään kuvaa säätäessäsi K -arvoja muuta Gray -kohtaan 5.5 version oletusarvoarvo Gamma 2.2.

CMYK Euroscale Coated v2 -versiosta on jo paljon painojen hyviä kokemuksia. Tämä v2 vaikuttaa erittäin hyvältä värierottelun oletusarvolta laadukkaaseen painotyöhön - varsinkin luontokuvien sinisten ja vihreiden toistumisen osalta.

9.

Nyt voit luottaa siihen, että kun lataat selaimelta kuviamme, näet ne sellaisena kuin me olemme ne tuottaneet ja ne ovat samoja hienoja kuvia myös Photoshopissasi ja mikä tärkeintä lopullisessa käyttökohteessasi.

Jos työskentelet RGB -tilassa, muista välilllä käyttää CMYK -prewiew -asetusta Photoshopissa nähdäksesi millaisia muutoksia paino- tai tulostusprosessi tuo kuvaan.

Leukun kuvat on aina käsitelty AdobeRGB väriavaruudessa ja downloudattavat kuvat on myös varustettu AdobeRGB -profiililla. Jos koneesi leukukuvia avattessa kysyy konvertoidaanko värit, tarkista, että avaruus johon kuvat tulevat on AdobeRGB. Leukun kuvaruutukuvat ovat sRGB avaruudessa ja pikkukuvista on selaustehon lisäämiseksi poistettu väriprofiili kokonaan.

Jos Photoshoppisi aikoo kääntää kuvat sRGB -avaruuteen, vastaa Cancel ja aseta Photoshoppisi Working Space AdobeRGB:ksi ennenkuin jatkat työskentelyä.

Varinhallinnasta voit ladata myös erillisen PDF -monisteen Photoshop sivultamme tai klikkaamalla tästä.

P.S. Aivan näin yksinkertaista ei monitorin kalibrointi ole. Jos teet ammatiksesi kuvankäsittelyä painettavaksi suosittelemme asiaan paneutumista perusteellisemmin ja monitorien kalibroimista/kalibroittamista mittalaitteilla.